Ik heb de wind gehoord

Vandaag is een legendarische dag. Na bijna drie jaren van overleg, onderzoek, inweken, wennen aan het idee en de bevestiging van dat het werkelijk zo is… komt hij vol trots mijn kantoor binnen. Met de jas nog aan en nauwelijks nog de drempel over, klinkt het: “Zie je niks aan mij?”. En ja hoor, hij draagt ze, vol trots: hoorapparaatjes!

Joost is een man van bijna 50 jaar. Hij heeft het syndroom van Down en inmiddels op allerlei gebied kleine lichamelijke ongemakken. Zo draagt hij vanwege slechter zien een bril. Zijn eigen gebit is vervangen door een prothese. Door motorische problemen rijdt hij op een aangepaste fiets. En dus nu, omdat hij slechthorend is, een hoorapparaat.

We gaan zitten bij de tafel en Joost vertelt over of de hoorapparatuur bevalt. Natuurlijk heeft hij wat klachten te melden! Zo is Joost. Over kriebels in het oor en dat het piept! En ook vertelt hij van de angst dat anderen hem zullen uitlachen, met zo’n ding aan je oor. Allemaal zaken om erg serieus te nemen, want Joost is erg gevoelig en kwetsbaar, ijdel ook. Hij moet vaak voor zichzelf drempels nemen en overwinnen. Daarom duren de processen met Joost wat langer en vraagt hij non-verbaal de tijd van zijn omgeving.

Maar er zijn ook positieve ervaringen met die hoorapparaten. Joost vertelt me wat hij allemaal gehoord heeft sinds hij een hoorapparaat draagt. En terwijl hij praat, glundert hij van blijdschap. Zo heeft hij de telefoon horen rinkelen, sleutels horen vallen en de piep gehoord van een achteruit rijdende vrachtwagen. Hij vertelt me ook dat hij het geluid van de gordijnen kan horen bij het opzij schuiven. En hoorde hij dat regen ook geluid maakt! Maar het mooiste vind ik toch wel dat hij vertelt dat hij de wind heeft gehoord.

Het is de moeite waard geweest, bedenk ik me, om Joost over de drempel geholpen te hebben. Zijn leven wordt weer verrijkt door geluid. Een mooi voorbeeld van ‘kwaliteit van leven’ dus.

Mijn werkdag zit er weer op. Ik trek mijn jas aan en loop naar buiten. Het is koud en het waait stevig. Ik denk even aan Joost en luister….ook ík heb de wind gehoord…Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.