Test? hoezo test!

Peter… een bijzondere man.

Peter woont samen met een aantal andere mannen in een huis op het terrein van de instelling. En Peter heeft zo zijn eigen wereld waarin hij zich manifesteert. De begeleiders van Peter – gestimuleerd door visie op eigenheid, keuzevrijheid en support – vragen zich af wat Peter wil, niet wil, wat hij kan, niet kan…en zoeken naar wegen in de communicatie daarover. Zo wordt er een communicatieprofiel ingevuld en komt Peter bij mij voor een test, de ComVoor.

De afspraak is gepland om tien uur. De voorbereidingen worden getroffen in het logopediekantoor, alles staat klaar en om tien uur wacht ik tot mijn bezoek komt….en die komt niet. Niet na twee minuten, niet na vijf minuten, niet na tien minuten… Ik heb zin in koffie, dus ga ik dat maar even halen, mijn humeur wordt er niet beter op.

Als ik terug ben met de hete koffie nog steeds geen Peter! Totdat ik wat hoor op de gang… ja hoor, Peter met zijn begeleidster. “Ja sorry, we zijn laat!” zegt de begeleidster. En ik reageer een beetje quasi-boos “ja, ik dacht al…!”. De begeleidster – iemand die overal de humor van inziet en dozen vol met geduld bezit – zegt met een grote lach: “Peter had het druk onderweg. Zie je wel dat het wááit buiten! Hij moest alle blaadjes onderweg bestuderen! Dus wees blij dat we voor donker bij je zijn!

Peter is namelijk verstandelijke beperkt, maar heeft ook een autismespectrumstoornis en een kokervisus.

Peter komt bij mij om een test te doen, op basis waarvan we een goede ingang in de communicatie hopen te vinden. Hij houdt van ballen en blokken en ringen. Dus begint het goed! Leuk, zo’n test!

Peter houdt niet van kammen, tandenborstels en lepels. Nee, dan is het veel interessanter om aan de velletjes aan je vinger te peuteren. De bakken stapelt hij in elkaar, het mandje met de voorwerpen erbij. “Hier, voor jou! Ik vind er niks aan” zo geeft hij non-verbaal het pakketje aan mij terug, terwijl hij me recht in de ogen aankijkt.

De test…? Op basis van waarneembaar gedrag kun je stellen dat Peter ballen, blokken en ringen kan sorteren. Peter kan nog veel meer! Blaadjes bestuderen, velletjes van zijn vinger trekken en aangeven dat hij die test maar niks vindt!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.