Training en cursusaanbod


Het is mogelijk om in groepsverband een cursus, training of lezing aan te vragen. Neem gerust contact op voor vragen en mogelijkheden. Enkele voorbeelden:

  • Cursus Totale Communicatie

Van workshop tot tweedaagse cursus. Neem gerust contact op over de mogelijjkheden.

De workshop geeft in vogelvlucht weer wat Totale Communicatie is. Je leert kijken naar communicatie. De cursus bestaat uit een deel theorie en een aantal praktische opdrachten. en instrumenten voor het verbeteren van de communicatie met cliënten. De inhoud van de cursus kan op maat gemaakt worden. Informeer naar de mogelijkheden. 

  • Cursus Verstaanbaar Maken

in een driedaagse cursus leer je hoe het communicatieproces tussen begeleider en cliënt verbeterd kan worden door het verhogen van de sensitieve responsiviteit. Dit betekent dat de begeleider gevoeliger leert worden voor de signalen van de cliënt en dat hij daarop de juiste respons leert geven. Je leert o.a. over communicatieniveau's, communicatievormen en communicatieve ontwikkeling. Aan de hand van videobeelden van interacties met jouw cliënt(en) leer je veel over je eigen communicatie en de interactie met je cliënt. 

  • Videotraining

voor verwanten en begeleiders van cliënt(en) om gezamenlijk te leren en te ontdekken hoe de communicatie van jouw cliënt werkt. Je leert te kijken in termen van 'waarneembaar gedrag' en 'interpretatie van gedrag'. De videotraining kan eenmalig gegeven worden, maar het is ook mogelijk een traject te volgen van meerdere sessies. 

  • Zelf hulpmiddelen maken

Leer in een workshop zelf hulpmiddelen te maken die je kunt inzetten als ondersteuning in de communicatie. 

  • Slikken en verslikken

Een lezing waarin het normale slikken wordt uitgelegd en waarin aandacht voor de specifieke slikproblemen bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Je leert over valkuilen inde voeding, je leert werken met de Signaleringslijst Verslikken en het logopedisch onderzoek naar slikproblemen wordt uitgelegd. Behandeling van slikproblemen is veelal gericht op compensaties bieden. In deze workshop krijg je toelichting op de compensatiemogelijkheden en leer je ze toepassen.

  • lezing Fitness voor het Slikken

Een lezing over de praktijkstudie Fitness voor het Slikken: behandelmogelijkheid van slikproblemen bij volwassenen met een verstandelijke beperking door bio-feedback.

  • Kookworkshop

In deze workshop gaan we aan de slag met het aantrekkelijk maken en aanbieden van aangepaste voeding. De workshop is zeer praktisch en direct toepasbaar in de praktijk. Bij de cursus inbegrepen het boekje Feestelijke Hapjes voor mensen met slikproblemen en een hand-out.