Boeken


Logopedie voor mensen met een verstandelijke beperking

In 2012 verscheen het boek ‘Logopedie voor mensen met een verstandelijke beperking’ bij uitgeverij Boom Lemma te Den Haag. Binnen de logopedie is het werkveld ‘mensen met een verstandelijke beperking’ klein, maar het vraagt wel een hele specifieke, specialistische en individuele aanpak. Een doelgroep waar je zeker affiniteit mee moet hebben en de uitdaging niet zozeer moet zien in kwantiteit en productie, maar juist in kwaliteit van bestaan. Ieder hoofdstuk van het boek begint met een verhaal over een dagelijkse communicatie-ervaring met een cliënt en wordt gevolgd door theorie en praktijkvoorbeelden over de logopedie. In dit boek vind je informatie over onderwerpen als Totale Communicatie, voedingsproblematiek, gehoorproblematiek en de diverse onderzoek- en behandelmethoden, geïllustreerd met casuïstiek. Ook is er aandacht voor de organisatorische kant, zoals het werkveld en jouw positie als logopedist. Door een combinatie te maken van theorie en praktijkvoorbeelden wordt bij het lezen van dit boek duidelijk wat je als logopedist in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking tegen kunt komen.

 

Auteur: Sophia Helmhout

Prijs € 29,95

ISBN 9059317572  (uitgeverij: Boom Lemma)

Het boek kreeg in 2012 een eervolle vermelding bij de

VGN Gehandicaptenzorgprijs


Feestelijke hapjes voor mensen met slikproblemen

Eten zou een geluksbrenger moeten zijn, maar voor mensen met slikproblemen is dat niet altijd het geval. In dit boekje vindt u eenvoudige recepten van feestelijke hapjes en drankjes, geschikt voor mensen met (ernstige) slikproblemen. Bij de recepten is aangegeven bij welke slikproblemen het hapje geschikt is. In het dagelijks leven hebben veel met volwassenen met een verstandelijke beperking problemen op het gebied van eten en drinken. Plezier in eten is belemmerd door verschillende facetten. Eten is soms meer een kwestie van moeten dan van genieten. Met de eenvoudig te bereiden recepten in dit boekje, hopen we bij te kunnen dragen aan ideeën voor weer kunnen genieten van smaak en sfeer.

 

Auteurs: Sophia Helmhout en Angela Grotenhuis

Prijs € 19,93

ISBN 9402155538


Van 'Hap, Slik, Weg' naar...'Ervaar het maar' !

Ervaar, kook, geniet! Volgens een methodische en doelgerichte aanpak

Eten en drinken zijn basisbehoefte van de mens. Het menselijk lichaam verdient liefde, zorg, aandacht en gezonde voeding. Een mens voelt zich daar beter bij. In de zorg, het onderwijs en in de opvoeding voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking schieten rust, aandacht en gezond eten en drinken er nog wel eens bij in.

Dit boek is bedoel om je een zetje te geven in de bewuste richting. Met onder andere informatie en adviezen over gezonde voeding, het slikproces, verslikken en verschillende voedingsconsistenties. Hierna volgen acht recepten per seizoen.

Het boekje is bedoeld voor mensen met én zonder een verstandelijke en lichamelijke beperking. Voor jong en oud. Er is bewust geen onderscheid gemaakt, omdat ieder mens het nodig heeft om te ervaren dat een eet- en drinkmoment een moment van aandacht, zorg en liefde is.

Ervaar samen, kook samen, geniet samen...

 

Auteurs: Thyra Koeleman, Sophia Helmhout en Angela Grotenhuis

Prijs: € 24,50

verkrijgbaar via de website van Ervaar het maar: