Wetenschappelijk onderzoek


2016-2018

Fitness voor het slikken

Praktijkonderzoek naar logopedische behandeling van slikstoornissen bij volwassenen met een verstandelijke beperking door biofeedback: werkt het? Slikproblemen komen veelvuldig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. De helft van de populatie in de 24-uurszorg heeft ermee te maken. Slikproblemen hebben effect op kwaliteit van leven en kunnen leiden tot allerlei medische complicaties. Tot op heden is er nog geen behandelmogelijkheid voor deze doelgroep. Fitness voor het slikken onderzocht de haalbaarheid van een nieuwe behandelmogelijkheid op basis van biofeedback. Secundair keken we naar de effecten van de behandeling op het slikken. Centraal in het onderzoek stond SilverFit Rephagia, een logopedische sliktraining op basis van biofeedback door middel van serious gaming in combinatie met sensorische informatie uit het slikgebied.

In 2017 won dit onderzoek de NPGZ Stimuleringsprijs!

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt met als doel de kwaliteit van bestaan in het leven van mensen met een  beperking te verbeteren. De jury was unaniem:  “Het idee is bijzonder en de intenties zijn innovatief...” zie juryrapport

 

In 2018 werd het onderzoek Fitness voor het Slikken opgenomen in de shortlist van de VGN Gehandicaptenzorgprijs. Helaas behoorde het onderzoek niet tot de laatste drie genomineerden, maar kreeg wel zeer positieve reacties van de jury!

Juryrapport NPGZ Stimuleringsprijs 2017(def)
PDF – 287,4 KB 879 downloads
samenvatting fvhs
PDF – 84,6 KB 906 downloads

2013-2015

Hap, slik… (verkeerde) weg!

Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar prevalentie van slikproblemen bij volwassenen met een verstandelijke beperking: Hap, slik…(verkeerde) weg! Er is gekeken naar de prevalentie van slikproblemen, de invloed van beperking gerelateerde factoren op de slikproblemen en de kwaliteit van het signaleren van slikproblemen door begeleiders en cliëntvertegenwoordigers.

Over dit onderzoek verscheen in september 2017 een artikel in de NTZ, Nederlands Tijdschrift voor de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen.